Aktualności
PSZCZELARSKA WIGILIA
Dodano: 18/12/2018Wigilijne spotkanie pszczelarzy województwa łódzkiego miało miejsce 16 grudnia 2018 r. w kościele rzymskokatolickiej parafii pod wezwaniem św. Ap. Piotra i Pawła w Łodzi. Proboszczem tej parafii jest ksiądz Wiesław Kamiński - kapelan pszczelarzy.
Na corocznej Wigilii spotkali się w parafialnym kościele pszczelarze z terenu województwa łódzkiego. Spotkanie rozpoczęła uroczysta Msza Święta sprawowana przez kapelana pszczelarzy, księdza Wiesława Kamińskiego, także pszczelarza.
Jej uczestnikami byli przedstawiciele władz i organizacji województwa - między innymi pan Andrzej Górczyński – Członek Zarządu Województwa Łódzkiego, pani Maria Kaczorowska, dyrektor Departamentu Funduszu Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego w Łodzi, członkowie zarządu Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Łodzi z prezesem, panem Bartłomiejem Piotrowskim.
Pszczelarzy reprezentowały natomiast liczne poczty sztandarowe kół pszczelarskich.
Odnotować należy, że msza miała wspaniałą oprawę muzyczną w wykonaniu parafialnej młodzieży i doskonale grającej orkiestry dętej z Żelechlinka. Orkiestra zresztą popisała się małym koncertem tuż po mszy. Była to uczta dla zgromadzonych. Rzadko bowiem orkiestrze towarzyszy wokalista - tymczasem taką niespodziankę nam przywieziono.
Warto też wspomnieć o delegacji z miejscowości Wrząca Wielka z województwa wielkopolskiego uczestniczącej w wigilijnym spotkaniu. Otóż w tej małej wsi od kilku lat ma miejsce Ogólnopolski Odpust Pszczelarski (odpust Matki Bożej Miodnej) będący też Świętem Miodu. Prezes tamtejszego koła pszczelarzy przywiózł wraz z małżonką feretron z obrazem Matki Boskiej Miodnej - dzieło sztuki ludowej.
Po mszy, w tzw. dolnym kościele, ksiądz Wiesław Kamiński wygłosił rekolekcje adwentowe oraz złożył przybyłym pszczelarzom i gościom życzenia. Była to jednocześnie sposobność do złożenia życzeń imieninowych księdzu Wiesławowi. Z życzeniami świąteczno–noworocznymi na ustach wszyscy uczestnicy podzielili się opłatkami. Nie zabrakło też śpiewania kolęd.
Na suto zastawionych stołach czekały tradycyjne potrawy wigilijne - pierogi, potrawy z ryb, kapusta z grochem, kapusta z grzybami, śledzie, napoje i słodkości w postaci ciast takich jak pierniki i serniki. Przy składkowych rarytasach nie brakowało rozmów i życzeń. Posileni dobrym słowem i poczęstunkiem pszczelarze rozjechali się następnie do domów.
tekst, zdjęcia - Sławomir Podgajny